Kotivanhemmat työstressi: Ulkoilu

Olen enemmän tai vähemmän viimeisten vuosien aikana seurannut keskusteluja vanhemmuudesta, lasten kehittymisestä, miten olla hyvä vanhempi ja kuinka turvata lapselle mahdollisimman hyvä pohja elämälle. Lasken vuorokauden tunteja ja mietin, että milläköhän ihmellä tässä onnistutaan…
StressiUlkoilu-1832
Muistan ajan, jolloin asuimme Englannissa. Lapsia oli yksi ja kuljimme ulkona heti aamuisin ja jälleen iltapäivisin. Elämä oli leppoisaa ja tuntui, että elämä on hanskassa. En tainnut seurata juurikaan mitään suurempia keskusteluja kunhan keskityin ensimmäisen lapseni kehittymiseen. Sitten eräänä päivänä keskustelin erään Suomessa asuvan ystäväni kanssa. Hänellä oli jo silloin pari lasta. Hän kertoi kuinka hänen jenkkiystävänsä postailee facebookiin jotain lasten kanssa ulkona vietettyjä tuntimääriä. Naureskelin. Se tuntui absurdille ajatukselle, että sitä nyt pitäisi alkaa mittaamaan. Kaikkihan viettää aikaa lasten kanssa ulkona, koska se on vaan niin helpompaa elämää.

Niin, mieleeni ei juolahtanutkaan, että kaikille ihmisille ei ole lasten kanssa säässä kuin säässä ulkoilu ollenkaan luontaista.
StressiUlkoilu-2329
Meille syntyi toinen lapsi. Muutimme Kaliforniaan. Olin motivoitunut tutustumaan uusiin ihmisiin ja lähdin innolla kiertelemään lähileikkipuistojamme aamuisin ja jälleen iltapäivisin. Kunnes havahduin siihen, että ehkä rytmimme eivät sopineet paikalliseen rytmiin tai sitten olimme lähiseudun ainoat ulkoilijat. En vieläkään ole selvittänyt missä ihmiset viettävät valtaosan vuotta. Olemme toki tutustuneet kahden vuoden aikana ihmisiin myös leikkipuistoissa, mutta yhä on päiviä kun olemme siellä keskenämme.
StressiUlkoilu-3716
Lueskelin tässä kirjaa (Balanced and Barefoot) ja siinä oli todella hyviä pointteja miksi lasten on hyvä viettää paljon aikaa ulkona. Nyökkäilin lukiessani ja mietin, että noin olenkin asioita miettinyt. Sitten eteeni lävähti lista, jossa oli suositeltavat ulkoilutuntimäärät eri ikäisille lapsille. Lasteni ikäisten lasten tulisi viettää aikaa ulkona 5-8 tuntia päivässä. Olen saanut tästä asiasta itselleni kunnon stressin.
StressiUlkoilu-6141
Vietämme (omasta mielestäni) paljon aikaa ulkona, useimmiten kahden tunnin päästä heräämisestä olemme siirtymässä jonnekin ulos. Tämä tapahtuu säällä kuin säällä.Kuitenkin kuopus nukkuu vielä päiväunia, joten aamupäivän ulkoilu, riippuen missä se tapahtuu ja kauanko menee siirtymiseen, saattaa jäädä pariin tuntiin. Iltapäivän ulkoilu riippuu päiväunien pituudesta, nukahtamisnopeudesta ja muiden arkisten toimien määrästä. Jos esimerkiksi lähdemme käymään kaupassa ei meidän siirtymänopeaudella välttämättä jää juurikaan aikaan ulkoiluun.

Päikkärit siis ovat yksi syy miksi kahdeksan tuntia ulkona tuntuu jokseenkin mahdottomalta saavuttaa, etenkin näin talviaikana. Tämä siis siitä syystä, että ulkona on kuraista. Sen verran haluan vähentää omaa siivousurakkaani, etten anna märkänä aikana lasten kulkea keittiön ovesta suoraan takapihalle kuin aivan erikoistapauksissa. En kestäisi sitä kuran, hiekan, lian määrää päivästä toiseen, illasta aamuun koko asunnossamme. Tämä siis on syynä siihen, että ulos pitää kulkea autotallin kautta. En myöskään halua, että lapset kulkevat ulkovaatteilla suoraan sisälle eli olen natsimutsina aina oven suussa katsomassa housut, sukat, paidan hihat, että voiko niillä tulla sisään vai pitääkö vaihtaa. Ja kyllä, mietin usein, että asuisimmepa alueella jossa on kunnon talvi niin ulkona tarvittaisiin kunnon ulkovaatteet, eikä tätä keskustelua tarvitsisi käydä päivästä toiseen. Täällä kun on päiviä kun kurahousut ovat ehkä jopa liian kuumat niin yritän jaksaa pyykätä useammin.
StressiUlkoilu-6205
Nyt kun kuopuskin on parina päivänä ollut nukkumatta päiväunia on ollut selkeästi siis suurempi todennäköisyys saada vietettyä se 5 tuntia ulkona ja kunhan nuo kelit hieman lämpenevät ja kuivuvat niin tuntimäärää saadaan varmasti kasvatettua. Olen kuitenkin havahtunut siihen tosiasiaan, että esikoinen viettää viikosta kolme aamua valtaosin sisätiloissa, joten hänen kohdallaan ulkoilumäärät jäävät vähemmäksi, enkä pysty siihen vaikuttamaan. Ainoa keino, että saisin hänenkin ulkoilumäärät tämän teoksen suosittelemalle tasolle, on pakata noina kolmena päivänä päivällinen reppuun ja lähtemällä ulos koko illaksi ja iltapäiväksi, mutta en koe sen olevan oikein. En kummallekaan lapselle, eikä erityisesti itselle, jonka pitäisi saada pidettyä koti asuttavassa kunnossa. Mietin lasten kohdalla lähinnä sitä kotona olo aikaa, rauhallista leikkiä vai korvaako se yhdessä ulkona vietetty aika sen?
StressiUlkoilu-2203
Mielenkiintoisinta paikalliseen elämäntapaan tutustuessa on ollut huomata, että jollain tavalla niinkin, itselle, tavallisesta ja päivänselvästä asiasta kuin ulkoilusta on tehty jotenkin erityisen hieno asia. Ja onhan se hieno asia! Ulkoilu, raikas ilma, mikä on sen parempaa! Olen törmännyt täällä haasteisiin, kuten siihen, jossa kehoitetaan viettämään vuodessa 150tuntia ulkona lasten kanssa. Tämä siis tarkoittaa vajaata 45 minuuttia päivässä. Ei siis ihme, että joku täällä asuva postaa ulkoilutuntejaan sosiaaliseen mediaan. Se saattaa olla jossain porukassa ihan normijuttu ja saavat sillä tsempattua toisiaan ulos, samoin kuin toiset tsemppaavat toisiaan treenaamaan kertomalla omia treenimääriään.

Tiedostan, että stressaan tästä selkeästi hieman liikaa. Saan lastemme kanssa kulkiessamme säänmukaisesti pukeutuneina hieman ehkä kummastelevaakin ihastelua. Meiltä kysytään, että mistä niitä kuravaatteita oikein voi ostaa. Säässä kuin säässä ulkoilusta on kirjoitettu kirjoja. Tuntuu, että jokaisessa niissä nostetaan joku Pohjoismaista esiin ja kerrotaan kuinka siellä ulkoillaan aina ja vauvatkin nukkuvat ulkona pakkasella. Ulkoilu siis on joku meissä (minussa) ominainen juttu, eikä sitä todellakaan pitäisi tehdä sekunttikello kaulassa. Tiedostan myös, että itse hieman löysäämällä jotain järjestyksen pidon tarvetta, sallimalla kantaa autoja ja leluja ulkoota sisälle ja sisältä ulos, mahdollistamalla helpomman ulospääsyn, olisivat lapseni nyt jo enemmän ulkona.
StressiUlkoilu-4202
Olenko ainoa, joka tätä ulkoilua on alkanut miettimään ihan näin tosissaan? Miten paljon te vietätte päivästä aikaa ulkona? Miten Suomessa päiväkodissa vietetään aikaa ulkona?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s